Tradice a rituály s dětmi

Smrtná neděle aneb 8 praktických nápadů, jak se rozloučit se Zimou a přivítat jaro.

Tak kdyby tahle tradice už dávno nebyla, určitě ji sama vymyslím. Tady v kopcích na Valašsku zima taky není jen bílá a jiskřivá, často po Vánocích nastává období bahna a šedi.

Člověk musí pořád přikládat do kamen, aby bylo teplo, Slunce se moc často neobjevuje, malé děti se nechtějí oblékat (případně vůbec chodit ven), optimismu ubývá a touha po delších dnech a vyhřátých voňavých loukách roste. Nezbývá než začít se těšit na Velikonoce.

Pamatuji si na jednu obzvláště dlouhou a tuhou zimu, holky byly maličké a když viděly za oknem, že zase sněží, regulérně se rozplakaly, že to jaro nikdy nepřijde. Ta tam je radost z prvních nadýchaných vloček. „To bílé“ už nikdo ani nechce vidět a na chvíli závidíme lidem ve městě, že tam je to jaro o kus dál.
Už přes deset let se proto se Zimou loučíme. Spíš ji teda s živelným nadšením upalujeme nebo pouštíme po vodě. To podle počasí.

Mám pro Vás 8 tipů, jak si z toho udělat hezký rituál pro celou rodinu

Vyrobte si Moranu, Mařenu nebo Smrtku. My ji vždycky tvoříme o pár dní dříve, aby toho nebylo v jeden den moc. Ideálně je použít přírodní materiály.
 
TIP navíc: Věnec z vyfouklých vajec anebo prázdných šnečích ulit (jako symbol zmaru, nicoty a prázdnoty) dodá postavě šmrnc. 
Když vyřazuji staré sukně nebo šaty, vždycky přemýšlím, jestli by ještě neslušely Moraně a většinou jí je schovám.

Před Smrtnou nedělí upečte mrkvánky ve tvaru sluníčka plněné povidly jako občerstvení k rodinnému rituálu. Recept zde.

Nachystejte si líto: původně to byla smrková větévka ozdobená stuhami, naše létéčko je první jarní kytička ozdobená mašlemi. Aranžujeme ji z toho, co je který rok v přírodě a na zahradě k dispozici. Napučené větvičky vrby nebo třešně, rozkvetlý zlatý déšť, někdy zmrzlýma rukama trháme jen lísku s jehnědami.

Připravte si Jarněnku: je to malinká obdoba Smrtky v jarním duchu, kterou si přineseme spolu s lítem domů.

Na Smrtnou neděli uspořádejte průvod (klidně jen rodinný, jak kdo má rád), a zimu šoupněte do ohně nebo po vodě pryč. Hodí se k tomu umět pár básniček nebo písniček. Naše oblíbené jsou třeba tyhle:
„Neseme Mařenu, v oleju smaženú, babu černú zimnú, pryč s ňú za dědinú“.
„Neseme Mařenu, na vrchu červenú, na spodku zelenú, pěkně přistrojenú“.
„Nesu, nesu Smrtku k Zelenýmu čtvrtku, až tu Smrtku odnesu, nové léto přinesu“.

Vynášení Morany

 Před odchodem nachystejte na stůl malý oltáříček, stačí svíčka v jarní barvě, napečené dobroty a různé jarní dekorace a ozdoby.

Domů si přineste kytičku a jarní vílu.

Do kroku si k tomu můžete zakřičet: „Smrt nesem ze vsi, nové líto do vsi“.
„ Byla zima mezi náma a teď už je za horama. Hu, hu , hu, jaro už je tu“.

Společně si užijte chvilku u oltářku a můžete vzájemně sdílet, co vám Zima dala a co čekáte od jara. K tomu si připijte tím, co máte rádi a zakousněte se do žlutých povidlových sluníček. Pokud to s vámi ladí, poslechněte si písničku O Vesně od Mokoši. Děti ji mohou také nakreslit.

Kolo roku se zase o kousek pootočilo, jaro vítej!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *