Tradice a rituály s dětmi

Jak s dětmi a celou rodinou na Čarodejnice – Beltain

„Čau dcéro, co uděláme s těma Čarodejnicema? Chtělo by to nějak společně oslavit, ne?“ volal mi před lety můj tatínek.
Myslím, že jsem zadrmolila něco v tom smyslu, že „jako jo, no dyť jasně, ale neměla jsem nejmenší páru, co tak asi budeme provádět“.

Tak nějak se předpokládalo, že to nachystám. A to já zas ráda, ale smysl upalování Čarodejnic mi nebyl zřejmý nikdy a vůbec se mnou neladí, buřty u ohně mi přijdou dost málo… A tak jsem pátrala, jak si v tom najít pro sebe nějaký hlubší význam a podařilo se. Oslava Beltainu je u nás poslední roky milou rodinnou sešlostí, kde se scházíme s rodinou a přijede i babička s dědečkem. Každý si tam přijde na to své. Děti i my dospělí. A i na to Čarodejnické řádění u nás dojde.

Beltain je starý keltský svátek lásky a plodnosti a je jednou z nejdůležitějších oslav kola roku. Slaví se v noci z 30. dubna na 1. května. Začíná jím ta světlá polovina.

Příroda je v rozpuku, kvete a dynamická energie je hmatatelná téměř všude okolo.
Oslavuje se život, láska, vášeň a tvořivost.
Církev na to pak naroubovala Filipojakubskou noc a upalovala Čarodejnice, které prý provozovaly své nekalé magie na kopcích.

DESATERO podnětů, jak s celou rodinou na oslavu Čarodejnic – Beltainu

  1. Nachystejte si jednoduchý oltářek, který oslavuje lásku a tvořivou sílu. Hodí se na něj růžová nebo červená barva, doprostřed umístěte svíčku a prostor vyzdobte tím, co v přírodě právě najdete. U nás s oblibou okolo vyskládávám karty Lucie Ernestové.
  2. Společný rituál můžete začít společným ztišením a zastavením. Já mám moc ráda, když si celá rodina na úvod zahrajeme naše oblíbené písničky od Mokoši. Zvuk kytary, flétny a bubnů, společný zpěv tří generací.
  3. Nalaďte se na to, co se právě teď v přírodě a krajině odehrává, zkuste to vyjádřit a prožít způsobem, který je vám blízký: tancem, písní, malováním, sdílením. Najděte jarní vílu v rozkvetlých korunách stromů, čichněte si ke květinám.
  4. Každý sám nebo všichni dohromady sepište, co s sebou brát do další části roku nechcete a nepotřebujete. Spalte to, aby nové mělo dostatek prostoru se vůbec ukázat.
  5. Vytvořte si vlastní záměr, osobní přání nebo vizi, kam chcete dále směřovat. Vytáhněte si nějakou kartu s poselstvím, přečtěte ji ostatním a můžete sdílet její osobní význam pro vás. Přání napište na mašle, ozdobte jím rozkvetlý strom v krajině nebo na vaší zahradě a těšte se na splněná přání. Vaše touhy zapleťte do věnečku z květin a pusťte je s díky po vodě.
  6. Dejte si lahodný přípitek ze společné nádoby a našeptejte do něj přání pro celou rodinu. Fialkové pití, šeříková voda, čaj s lesní esencí ze smrkových výhonků? Děti milují šeptání:-)
  7. Zapalte slavnostní oheň kyticí ze starých, uschlých květin a nechejte staré křivdy, malá nedorozumění nebo těžkostí odejít. Víte, jak krásně voní loňská dobromysl?
  8. Skákejte přes oheň a tančete.
  9. Nachystejte si „Čarodejnické občerstvení“ – příroda svou hojností právě přímo nabízí zelené nápoje plné divokých bylinek.
  10. Dopřejte dětem a sobě rej kolem ohně v rytmu bubnů, kouzla a čáry třeba v podobě kouzelné kapaliny. Vyrobte si košťata z vrbových proutků, namalujte se uhlíky z ohně a pozvěte radost a trochu lehkosti k vám domů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *